Gezond & wel

Hoe ziet ons avondmaal er best uit

Een van de meest gestelde vragen ter wereld moet toch echt wel zijn: “wat eten we vandaag?”.
Het is altijd een hele uitdaging om een gevarieerde, smaakvolle en gezonde maaltijd voor de avond te bedenken, die iedereen ook nog eens lekker vindt.
Om je hierbij te helpen vertellen we je eerst waar een gezond diner aan moet voldoen en geven we je daarna een aantal voorbeelden van heerlijke gerechten die goed zijn voor je gezondheid.

Wat is gezonde voeding?

Een gezonde maaltijd heeft een goede afwisseling van koolhydraten, vetten en eiwitten. De maaltijd moet voldoende essentiële stoffen aan je lichaam geven en voor ongeveer de helft bestaan uit groenten.
Bij een gezonde maaltijd is het ook belangrijk om de portie grootte goed in de gaten te houden, ook van gezond eten kun je teveel eten, waardoor je zwaarder wordt.
Eet gevarieerd en drink altijd voldoende water tijdens of meteen na de maaltijd.

© Pexels.com

Voorbeelden van een gezonde maaltijd

  • De aardappel lijkt iets minder populair aan het worden te zijn en heeft een beetje het imago van dikmaker. Dat is zonde want aardappels bevatten naast koolhydraten ook essentiële voedingsstoffen. Daarnaast kun je met aardappels eindeloos variëren. Wij zijn fan van gezonde stamppotjes. Je maakt een gezonde stamppot door kruimige aardappels te koken en deze te stampen met heel veel groentes. Kies bijvoorbeeld voor andijvie, boerenkool, broccoli of heel verrassend…voor rucola. Breng je stamppot op smaak met peper, zout en nootmuskaat en voeg een scheutje magere melk toe om een smeuïg geheel te krijgen. Laat dikmakers als een klontje boter en spekjes achterwege en serveer de stamppot met een tartaartje of een heerlijke biefstuk.
  • Een maaltijdsalade smaakt heerlijk en maak je snel en eenvoudig klaar. Ga als basis voor een slasoort die je lekker vindt en voeg daarna andere groenten zoals tomaat, komkommer, bleekselderij en rode ui toe. Voeg je favoriete kaas toe, bijvoorbeeld feta kaas of mozzarella. Een gekookt eitje in de salade zorgt ervoor dat je maaltijd voldoende eiwitten bevat, net als kipfilet of vis. Bestrooi de salade met noten. Noten bevatten goede vetten en belangrijke mineralen.
  • Soep is een goede basis voor een gezond diner. Dit voorgerecht smaakt heerlijk en vult goed. Hierdoor hoef je minder van het hoofdgerecht en het nagerecht te eten. Er zijn heel veel recepten van soep te vinden. De magerste soepen zijn ongebonden en bevatten geen room. Een groentesoep is hiervan een goed voorbeeld net als kippensoep. Je kunt soep eenvoudig invriezen, altijd makkelijk als je een keer geen tijd hebt om uitgebreid te koken en toch iets gezonds op tafel wil zetten.
  • Onze laatste tip voor een gezond gerecht is de poké bowl. Dit gerecht komt uit Hawaï, poké betekent daar snijden. Je snijdt verse groenten en vlees of vis in kleine stukjes en doet deze in een kom. Daar voeg je rijst en (rauwe) vis aan toe en je brengt het op smaak met een sausje van onder andere soja saus. Verassend lekker en voedzaam!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *