Lifestyle & interieur

Hoe speel je schijt-je-rijk

In dit artikel leggen we uit hoe je het spel schijt-je-rijk speelt. een andere naam van het spel is ‘waar schijt de koe’. Het is een spel dat van folkloristische aard is. Het wordt nog wel eens op braderieën gespeeld. Vaak gaat de opbrengst ervan naar een vereniging of goed doel. Schijt-je-rijk is geen officieel spel en de toegepaste reglementen kunnen op details verschillen.

Het speelveld

Het speelveld voor schijt-je-rijk kan bijvoorbeeld een weiland of een voetbalveld zijn. Het speelveld wordt ingedeeld in een groot aantal vakken, die willekeurig worden genummerd en allemaal ongeveer dezelfde grootte hebben. Het aantal vakken hangt van het aantal verkochte loten af.

Inzetten en verloting

De loten kunnen bijvoorbeeld voor € 5 per stuk worden verkocht. Voordat het spel begint, worden de vakken verloot. De spelers weten dus vooraf niet welke vakken ze toegewezen krijgen. Je kunt meerdere loten kopen. Een bepaald vak kan maar een koper hebben. Een prijs wordt dus niet over diverse spelers verdeeld. Het spel begint door een of diverse koeien op het speelveld te brengen.

De beëindiging

Als er een koe wordt gebruikt, dan wint het vak waar die zijn behoefte doet, met andere woorden met een koeienvlaai. Het spel beëindigt dan. Plassen geldt niet. Als er met meerdere koeien wordt gespeeld, dan wint het vak met de grootste hoeveelheid ontlasting. Er wordt een eindtijd vastgesteld. Als op er dat moment geen vlaai is, dan worden de prijzen verloot.

Vaststelling van het winnende vak

Als het spel met een koe wordt gespeeld, dan wint het vak waarin zich het middelpunt van de eerste vlaai bevindt. Voor de vaststelling van de plaats van het midden en dus van het winnende vak, kan een landmeter worden ingeschakeld. Het toezicht op de meting kan worden gedaan door een gerechtsdeurwaarder.

Organisatie

In het geval de opbrengst van het spel naar een vereniging gaat, dan is die vaak de organisator ervan. De vereniging biedt rondom het spel allerlei versnaperingen aan, om ook daarmee de verenigingskas te kunnen spekken. Als de opbrengst voor een goed doel is en deel uitmaakt van een braderie, dan is er normaliter een organisatiecomité bestaande uit vrijwilligers.

De verkoop van loten

De verkoop van loten kan op diverse manieren plaatsvinden. Dat kan bijvoorbeeld door vrijwilligers worden gedaan. Ook kunnen er vaste verkooppunten zijn. Een bankrekening, waarop het geld voor de loten wordt gestort, is tevens een mogelijkheid.

De prijzen

De prijzen kunnen geldbedragen zijn, maar ook tegoedbonnen of een combinatie. Die tegoedbonnen kunnen onder meer door bedrijven beschikbaar zijn gesteld.

© Pexels.com

Toeval of niet?

Dat een bepaald vak wint, is dat louter toeval of is dat tot op zekere hoogte te sturen? Er wordt wel gemeend dat toeschouwers het gedrag van de koe(ien) kunnen beïnvloeden. Vooral vanwege de pogingen daartoe, wordt het spel vanwege het welzijn van de dieren weleens verboden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *