Gezond & wel

Deze 3 ziekten maakt iedereen mee in zijn leven

Deze 3 ziekten maakt iedereen mee in zijn leven

Ziektes zijn een onvermijdelijk onderdeel van het leven. Hoewel er een ontzettend groot aantal van deze ziektes bestaan en de meeste mensen op een heel leven er gelukkig maar enkele van krijgen, zijn er een aantal terugkomende ziektes waar bijna iedereen wel eens mee te maken heeft gekregen of nog zal krijgen. Deze ziektes zijn meestal niet levensbedreigend, maar kunnen wel veel ongemak en soms pijn veroorzaken. Uiteraard is het niet leuk om ziek te zijn, maar het is wel belangrijk om de symptomen en behandelingsopties van de meest voorkomende ziektes te kennen, zodat u kunt weten wanneer er al dan niet medische hulp nodig is. Hieronder volgen alvast drie van de meest voorkomende ziektes:

Verkoudheid

Een verkoudheid is een milde infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus. De symptomen van een verkoudheid zijn meestal loopneus, hoesten, keelpijn, verstopte neus en hoofdpijn. Hoewel verkoudheid vaak geen behandeling vereist, kunnen sommige mensen medicijnen zoals paracetamol of ibuprofen nemen om de symptomen te verlichten. Naast medicijnen, kunt u ook een warme kompres of soms zelfs een zoutoplossing gebruiken om de symptomen te verlichten. Een doktersbezoek is enkel nodig wanneer de klachten te erg worden of te lang blijven duren.

Griep

De griep, of influenza, is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door influenza-virussen. De meeste mensen krijgen de griep tijdens de winter of het vroege voorjaar. De symptomen van de griep zijn vaak verkoudheid, hoesten, koorts, hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid, keelpijn en soms braken en diarree. Een arts kan uw symptomen beoordelen en u een antiviraal medicijn voorschrijven om de symptomen te verlichten en de duur van de ziekte te verkorten. Opnieuw is, wanneer de symptomen draaglijk zijn en niet te lang duren, een doktersbezoek niet altijd noodzakelijk bij deze ziekte.

Keelontsteking

Keelontsteking is een ziekte die wordt veroorzaakt door bacteriën of virussen. Het wordt meestal geassocieerd met verkoudheid en griep, maar het is een verschillende ziekte. De symptomen omvatten pijn bij het slikken, keelpijn, heesheid, hoesten, koorts, moeheid en eventueel een witachtige of gele afscheiding uit de keel. Bij een keelontsteking is het belangrijk om het immuunsysteem te versterken door gezond te eten, veel te slapen en voldoende water te drinken. In ernstige gevallen kan een arts een antibioticakuur voorschrijven.

© Pexels.com

Gemiddeld genomen worden volwassenen 2 tot 5 keer per jaar verkouden. Bij kinderen ligt dit, met 6 tot 10 keer per jaar, beduidend hoger. Hoe vaak mensen griep krijgen varieert sterk van jaar tot jaar. Een matige griepvariant treft ongeveer 5% van de bevolking. Voor een keelontsteking is het niet geheel duidelijk hoeveel mensen hier per jaar mee te maken krijgen. Door de besmettelijkheid hiervan krijgt echter iedereen hier wel eens mee te maken, kinderen vaker dan volwassenen.

Hoewel verkoudheid, griep en keelontsteking in feite verschillende ziektes zijn, hebben ze enkele symptomen gemeen. Daarom is het belangrijk om de symptomen goed te observeren en de juiste behandeling te krijgen om de symptomen te beperken en in veel gevallen ook sneller te herstellen. De beste manier om bovenstaande ziekten te voorkomen is alleszins door regelmatig de handen te wassen, gezonde voeding te eten en voldoende te slapen en bewegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *